Риба кловн


Овај чланак бих започео једним филмом:

Аутор овог филма је био задивљен понашањем групе риба кловнова у заточеништву. Тврдио је да није видео ништа слично. Наравно да аутор филма није могао да види нешто овако, јер у природним условима се ова врста тако и не понаша. Неки коментари су објашњавали да је у питању групни мрест, што је незнање. Да бисмо направили било какво истраживање и што је такође важно, правилно извели закључке, неопходно је поређење. Ево како се понаша риба кловн у природном окружењу:

Шта се заправо дешавало у акваријуму? Врло често продавци дивљих животиња намењених да нам буду кућни љубимци, зарад уштеде, животиње чувају у неусловима. Томе сведочи и филм о другој врсти риба кловнова:

Не само да немају сигурност морске сасе, већ је и штрокав и скучен акваријум право мучење за ове прелепе рибе. У окружењу које за њих није природно, све животиње се и понашају онако како могу; неприродно. Не бих био зачуђен да већина ових бића угине услед лоших услова. Међутим, то је један од проблема. Други је, што зарад зараде, изловљавамо многе врсте и тако смањујемо њихов број у природи. Поставља се питање да ли вреди уништавати једну божанствену врсту само зато да бисмо имали леп украс у соби? Тим пре што за потребе акваристике постоје многе, једнако лепе врсте које можемо да гајимо са много мање опреме у акваријуму и које се успешно размножавају у заточеништву, чиме се њихов број у природи не смањује. На овом блогу ћу вам представити неке од њих у наредним текстовима.

Осим што их вреба опасност да ће их ловити како би их држали у акваријуму, рибе кловнови су веома осетљиве на отрове и уопште загађивања. Више о томе: http://www.worldwildlife.org/gift-center/gifts/Species-Adoptions/Clown-Fish.aspx

Уколико немате и морску сасу у акваријуму, риба кловн ће практично све време бити преплашена попут оних на снимку. Да ли заиста желите да имате кућног љубимца који све време боравка код вас живи у страху? Риба кловн је отпорна на жарне ћелије морске сасе, што јој пружа јединствену прилику да нађе уточиште међу њеним пипцима. Морској саси ова риба не смета, напротив, она ће намамити друге рибе (грабљивице) које ће саси бити плен.

Уколико желите нешто више да прочитате о овој риби и симбиози коју има са морском сасом, препоручујем овај текст: „Кловн међу отровним пипцима анемоне.

2 thoughts on “Риба кловн

  1. agroekonomija каже:

    Lepe ribe, a najverovatnije nesretne, koliko one to mogu da budu.

  2. metodicar каже:

    Па, овима у заточеништву дефинитивно није лако.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s