„Очију твојих да није“


Доктор Грег Хомер из Калифорније је одлучио да олакша „муке“ људима који су наследили браон боју очију, а веома желе да имају плаву. До сада су такве „проблеме“ решавали сочивима у боји, која опет захтевају известан напор; потребно их је свакодневно одржавати како се око не би инфицирало, могу да испадну негде на под, те је њихово налажење веома тешко, а да не помињем могућу иритацију очију… Наравно, многи кратковиди људи баш и немају избора, али на страну то, др Грег тврди да може трајно да реши овај проблем, без икаквих оштећења очију и вида. И то само за двадесет секунди! Додуше, толико траје читав захват, док је за промену боје потребно да прође још око две до четири недеље. У почетку би очи биле нешто тамније, али би се временом просветлиле. Такође, др Грег тврди да је сам захват потпуно безболан. У чему се захват састоји? На око се делује ласером који има посебну фреквенцију и који заувек уклања пигмент меланин који иначе даје браон боју. Тај пигмент се налази и у нашој кожи; код оних са тамнијом кожом, природно, има га више. Ову вест сам вам препричао, али ако желите да прочитате све о томе, линк је: „Gregg Homer, California Doctor, Claims He Can Permanently Turn Brown Eyes Blue (вест је на енглеском језику, па вам дође као добра вежба за учење тог језика :)).

Микрографија ока; у центру је црна зеница, плаво је ирис, а све около је цилијарно тело.

Да се подсетимо. Обојени део ока се назива дужица, шареница или ирис. Налази се на предњој страни и окружује зеницу. Зеница је заправо, рупа, што можемо да закључимо и по томе што је потпуно црна. Уосталом, ми не светлимо изнутра, а и како бисмо дошли до слика, унутрашњост ока мора да буде попут мрачне коморе. То опет обезбеђују тамни пигменти у унутрашњим слојевима очне јабучице. Мрачна комора се користила, па и користи и данас, за развијање фотографија. Захваљујући мишићима које поседује, дужица је у стању да шири (при мало светлости) и скупља зеницу (при много светлости). Ово ширење и скупљање се дешава рефлексно. Дакле, дужица нам не обезбеђује само лепоту, већ и има веома важну улогу.

Занимљиво је да су поједини лекари заинтересовани баш за овај део ока, али на веома посебан начин. У питању су тзв. иридиолози, који тврде да се преко прегледа ириса може утврдити здравствено стање комплетног организма. Наиме, изглед овог дела ока се потпуно формира између шесте и осме године живота и он је карактеристичан за сваку особу, попут отиска прста. Дужица се осветли посебном лампом, која и увећава делове попут микроскопа за око 30 пута. За 45 минута лекар прегледа читаву дужицу.

Иридиолози сматрају да у дужици сваког човека може да се утврди обољење или уопште здравствено стање сваког органа.

Не могу да тврдим да је ово све тачно, као што и не знам да ли ова медицинска пракса припада уобичајеној било где у свету. Иридиолози тврде да је ова техника стара хиљадама година и да су у Тутанкамоновој гробници пронађене глинене плочице са нацртаним очима наглашених дужица. Ипак, као наставник, морам да вас научим да све посматрате критички; никада није довољно чути само једну страну приче, потребно је увек саслушати и шта кажу лекари и научници других струка. Такође, потребно је видети научне радове из области, посебно оне којима се доказује успешност у дијагностиковању (одређивању која болест је у питању) и евентуалном лечењу. Историјат напросто није довољан доказ; стари народи нису имали развијену медицину као ми и врло је могуће да су грешили. Могуће је и да ми њихове цртеже не тумачимо на прави начин, односно шта су они заиста представљали. 🙂

И да не буде забуне; доктор Грег са почетка приче није иридиолог. Он је офтамолог, лекар који се бави обољењима и манама ока, те кога морате да посетите уколико уочите промене на својим очима, без обзира да ли су болне или не. С обзиром да браон боја ока није обољење, а још мање мана ока, деловање овог офтамолога би више припадало тзв. естетској хирургији која се примењује ради улепшавања било ког дела тела. И још нешто; стручњаци за квалитет вида, израду наочара и сочива се називају оптичарима.

Да закључимо; лепо је имати плаве очи, лепо је имати и браон очи, лепо је уопште бити леп, али и ако прескочимо већ превише употребљивану фразу да лепота долази изнутра, најлепше је, ипак, бити срећан. Лепота ту, додуше, може да помогне, али није пресудна. Срећу чини наша породица, људи који су нам драги, посао и хоби којим се бавимо, као и све оне ситнице у којима уживамо. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “„Очију твојих да није“

  1. agroekonomija каже:

    Lepo je biti lep i iznutra, ali i izvana. A sreća je posebna priča. Bez nje smo bljak.

  2. metodicar каже:

    Слажем се. И да, заборавио сам и здравље као обавезан „састојак“ среће.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s