Бајка о мочварама


Лекцију из мочвара моји осмаци раде сами. Одаберу групу деце са којима ће радити, пронађу (у књигама или преко интернета) научне текстове о овим екосистемима и пишу причу. Прича мора да садржи важне информације које проучава екологија (животне форме, доминантну врсту, ланце исхране, просторну и временску организацију, еколошке факторе и све друго), али не сме да буде досадна. Жанр бирају сами; научну-фантастику, хорор, трилер, љубавну мелодраму, чак и сапуницу… Прича може бити путопис, новински чланак, па чак и бајка. Ево управо једне, која је према мом мишљењу, божанствена.

Another-tale-about-wonderland-photography-by-Katerina-Plotnikova11-550x366Било је то давно, давно, на једној и не баш тако далекој планети. Том планетом владали су краљ Океан и краљица Океанија. Они су били велики, плави и моћни, и све животиње радо би долазиле да живе у њиховом краљевству. Имали су сина који се звао Море. Он је већ био одрастао, довољно је животиња живело у његовом краљевству и много се бродова већ пробијало кроз његове велике и снажне таласе.

Дошло је време да принц Море пронађе праву девојку за себе и створи себи породицу. Краљ је одлучио да направи бал и позове све девојке са њихове планете. Дошло је много девојака. Била су ту бистра Језера, витке Реке и мале Баре. Све оне су покушале да својом лепотом освоје принчево срце, али принцу се ниједна од ових лепотица није свидела. Зато се искрао кроз отворен прозор и отишао далеко од куће.

Тек када се много, много удаљио схватио је да се налази у једној потпуно другачијој средини. Неки су ту област звали Мочварно краљевство. Мочвара је била девојка коју нико није волео јер је била другачија од свих осталих бистрих, плавих вода. Око принца није се налазила вода, већ мокро тло натопљено слатком водом. Време је било променљиво, али у исто време и некако хладно. А и животиње и биљке су биле другачије. Принц је био навикао на шарене и разигране рибице, зелене алге и различите морске биљке. А сада су га окруживали различити водоземци, скакавци, сисари, инсекти, слепи мишеви, а изнад принца летеле су мушице и вилини коњици. То је била животна средина у којој је било жбуња, шиба, локвања, мокрих, али и минералних ливада, без дрвећа.

На крају, појавила се и она, Мочвара, девојка коју нико није волео. Море ју је дуго гледао. Била је другачија, али опет, некако јединствена. Изнад ње пролетео би и понеки лептирић коме је ова животна средина била погодна за живот. Али, нажалост, многе мочваре су угрожене или потпуно исушене. А ова је била једна од њих. Тужна девојка Мочвара била је толико исушена да су се виделе скоро само осушене и поломљене гране.

На срећу, принц Море имао је много воде у свом краљевству, па је помогао Мочвари. Ова Мочвара сада се налазила уз једно велико Језеро и на тај начин опет је добила воду. Сада су око мочваре летели разиграни, разнобојни лептирићи. Вегетација је била некако бујнија и лепша и блиставија, баш као и сама Мочвара, или се бар тако чинило принцу који је напокон схватио да је пронашао девојку којом жели да се ожени. Он се заљубио у Мочвару, такву каква је, једну јединствену, на свој начин лепу и посебну.

Ђаци одељења VIII1:

Бојана Цветковић

Анастасија Видаковић

Вук Обрадовић

Душан Петровић

Advertisements

5 thoughts on “Бајка о мочварама

  1. phsourenglishnook каже:

    Oduševljena sam. Bravo Bojana, Anastasija, Vuče i Dušane! 🙂

  2. Ljiljana Pujić каже:

    Stvarno lepo, maštovito i edukativno! Čestitam Bojani, Anastasiji, Vuku, Dušanu i njihovom profesoru.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s