Суперхероји – први део


Као што знате, почео је овогодишњи Фестивал науке у Београду под називом „Суперхероји науке“. Херојски смо наступили и ми из ОШ „Иво Андрић“ и овај пут имамо четворо супер учесника. Данас су дебитовале Анђела и Ђурђина Јовић из одељења VIII/5, а уз њих је ту и сада већ ветеран Урош Осмокровић из VIII/2 и од наставника ту је Дејан Бошковић, писац ових редова (а ко ће други, с обзиром да ђаци вероватно већ спавају, јер су били видно уморни :)).

Налазимо се у просторијама где је некада био Еуросалон и имамо радионицу која се зове Астро(ном)-Биолог-и-ја и која је у групи са другим паметним играоницама, како су назвали читаву поставку тамо. Наш задатак је да заједно са посетиоцима истражимо да ли постоји живот на другим планетама. Астрономи практично и путем филмова дочаравају услове на другим планетама и откривају нам како уопште можемо да видимо све те друге планете и какве су оне заиста, а ми микроскопирамо чудесан микро свет и упознајемо посетиоце са живим бићима који су добри „кандидати“ за живот на другим световима који могу да буду мање гостољубиви од овог нашег.

Ми нећемо да се жалимо на гостољубивост организатора Фестивала, јер су били заиста сјајни домаћини, а и ми смо се својски одужили. Попут научника организације НАСА, микроскопирали смо узорке речне воде (и пронашли гомилу кончастих алги, бактерија и парамецијума који је пливао у капи воде), а сутра ћемо и земљишта у потрази за животом. Слично се истражује и подручје Марса, до кога нисмо дошли, као ни до планета са удаљених звезда, али млађи чланови екипе су макар постали медијске звезде. 🙂 О томе ћете гледати у научно-популарној емисији на РТС-у за викенд, а о томе шта смо све видели (након радног преподнева) на другим поставкама и у другим халама, писаћу вам сутра у наставку који следи. 🙂

One thought on “Суперхероји – први део

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s