Несуђени уџбеник и маховине


Када сам био баш млад наставник, имао сам идеју да напишем уџбеник. И то сам и остварио, али никада није објављен. Издавачке куће су се одлучиле за неке друге наставнике, који пишу боље од мене. И тако, рећи ћете, цео мој труд је пропао, али ја то не гледам тако. Ниједан труд није узалудан. Конкретно, вежбао сам писање и тако годинама касније, створио овај божанствени блог. Ипак, да макар деличак тог мог несуђеног уџбеника „доживи светлост дана“, презентујем вам како сам замислио причу о маховинама. У ствари, на исти начин је замишљена и прича о папратима, раставићима и свим другим групама. Па, да почнем:

Маховине

Маховине су биљке најједноставније грађе. То се може видети и под микроскопом, али и по чињеници да оне од биљних органа имају само стабло и лист, а уместо корена ризоид. Разлика између ризоида и корена је у томе што ризоид служи углавном за причвршћивање биљке,

tortula_muralis

Сада када ово знаш, пробај да одговориш на питање: зашто маховине више воле да расту на северној страни?

не може да узме довољно минерала и воде. Маховине зато минерале и воду морају да узимају надземним органима, па им је влага неопходна и када живе на сувом. Влага им помаже и у размножавању.

Како изгледају?

Ово је једна јетрењача.

Ово је једна јетрењача.

Најчешће су вишегодишње зељасте биљке, мада је понека врста и једногодишња.

Изглед стабла и листова од врсте до врсте је прилично различит. Многе групе маховина су добиле називе баш по изгледу тела својих представника. Бусењаче су добиле назив по томе што расту у бусену, а јетрењаче јер су некога подсетиле на делиће људске јетре.

Колике су?

Изузев ретких изузетака, маховине су ниске биљке, висине од неколико милиметара до пар дециметара, што зависи од врсте. Највеће маховине достижу висину нешто више од пола метра.

Где их можеш наћи?

2097689899_868865143d_o

Све што се зелени у гори зеленој јесу маховине.

Маховине су присутне на свим континентима. Има их у тропским областима, али и у хладним тундрама, па и у пустињама. Познато је да добро подносе сушу. Могу чак да изгубе видне знаке живота и да се сасуше, али је довољна и кап воде да поново оживе. Управо им то омогућава да преживе у пустињама. Ипак, највише их има у зонама тундре и на високим планинама. Тамо нема много других врста биљака које би им сметале, те имају много простора само за себе. 🙂

Постоје и водене маховине и то слатководне. У морима није нађена ни једна врста, осим оних које живе у обалском делу на самом удару таласа.

Какав живот воде?

Маховине често воле да расту на дрвенастим биљкама, како живим, тако и обореним стаблама. Можеш их пронаћи и на фасади кућа. Пошто им је влага неопходна, увек ће тежити да је задрже, па повећана влага може да оштети, доведе до труљења коре дрвета на којем маховина живи. Дакле, иако није паразит, ипак може да доведе до оштећења тог дрвета.

Беле се, није да се не беле - тресетнице.

Беле се, није да се не беле – тресетнице. Него једно питање: како је могуће да ове маховине могу да расту и даље, иако им се доњи део угљенише? Да ли би и друге биљке могле тако? Зашто?

Занимљив је живот маховина знаних као тресетнице. Називају их још и белим маховинама. Оне расту на тресавама. Тресаве су заправо мочваре. Док расту, доњи делови ових маховина одумиру и угљенишу се. То се дешава зато што у мочварама нема довољно кисеоника да би сапрофити стигли да разложе те делове маховина. Зато уместо да се претворе у минерале, доњи делови се претварају у угаљ, док горњи делови несметано настављају да расту. По овим маховинама, ми га називамо тресет. Тресет није баш најквалитетнији угаљ који се може пронаћи у природи, али је пронашао примену у многим људским делатностима.

Како се размножавају?

Ова лоптица на врху једне беле маховине је спорофит. У себи садржи споре.

Ова лоптица на врху једне беле маховине је спорофит. У себи садржи споре.

Маховине имају такозвану смену генерација. Једна генерација се размножава полно дајући бесполну, а та генерација бесполним путем поново даје полну и све тако у круг. Полна генерација ствара полне ћелије које се спајају дајући зигот из кога ће изнићи бесполна генерација. Бесполна биљка на себи ствара споре које доспевају свуда наоколо и из њих расту мушке и женске биљке. Осим ове, очигледне разлике, бесполна биљка се разликује и у томе што код већине врста није зелена, нема хлорофил и не врши фотосинтезу.

Маховине, природа и ми – значај маховина

 • Пошто често расту на кори дрвета, могу да доведу до труљења стабла, јер сакупљају влагу.
 • Као што доводе до труљења стабла, могу довести до заблаћивања земљишта, јер влагом коју скупљају праве блато. Тиме смањују пољопривредне приносе.
 • Животиње се ретко хране маховинама. Патке понекад једу маховину, али то се дешава када не налазе другу, паткама дражу храну.
 • Од тресетница настаје угаљ – тресет. Осим за ложење пећи, овај угаљ у неким селима користи се и за изградњу кућа.
 • Неке тресетнице се користе и у медицини за прављење лекова.

Надам се да вам се текст допао и оно што је много важније да сте нешто научили. Слике иначе нису биле овакве у оригиналној идеји, нити коментари уз њих, али сам их убацио да би вам било занимљивије и јасније. И ето, то је била прича о једном уџбенику и о много маховина. 🙂

Advertisements

10 thoughts on “Несуђени уџбеник и маховине

 1. Alexandra каже:

  Stvarno šteta što vaš udžbenik nije ugledao svetlost dana. Ne znam u kom razredu se obradjuju mahovine, ali sam sigurna da bi moja ćerka petak uživala čitajući ovaj zanimljiv i, pre svega, jednostavno i duhovito napisan tekst o mahovinama. Nažalost, izgleda da je trend da se u udžbenicima koriste deci nepoznate reči i pojmovi da objasne nepoznate pojmove i pojave. Što je tekst nerazumljiviji, to je naučniji. Vama svaka čast, uvek na ovom blogu pronadjem nešto što mi izmami :).

 2. jelena100janovic каже:

  Divan je tekst 🙂
  I ja imam jedan „nesuđen“ i, doduše, nikada dovršen udžbenik matematike… Valjda je to ideja koju svi mladi nastavnici imaju 😛
  Ali, sada postoje blogovi, pa neke svoje ideje možemo tim putem izraziti, a u krajnjoj liniji je bolje, jer svake godine smislimo nešto novije, interesantnije i slično, pa makar to bile samo drugačije ilustracije 😉
  I veeeliki nedostatak udžbenika je u tome što slike ne mogu da se pomeraju, a na blog možeš da staviš film ili animaciju 😉

 3. Како не прокоментарисати тај неостварени, али незаборављени сан наставника да учини деци поље свог интересовања и љубави толико привлачним да са усхићењем истражују понуђене пределе?! И како не жалити за пропуштеним временом у систему одобравања уџбеника оних аутора који су очигледно социјално зрелији с обзиром да ја док не почех да читам овај божанствени блог, не промених мишљење о биологији као врхунској смарачици! 🙂 Али, како се ништа не дешава без разлога, можда папирни уџбеник није дошао до руку неколико стотина ученика, али је овај електронски дошао до очију неколико хиљада оних који су почели да откривају божанственост биологије у 12, 32 или више година! 🙂

  • metodicar каже:

   Ово је једна од најлепших рецензија мог блога, а утолико је вреднија што потиче од врхунског наставника и сјајне колегинице. И упознали смо се путем блоговања, па је то још један плус за овакав развој догађаја! 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s