Књига бајки


9_willfred_photomanipulation_deviantartМоје колегинице, учитељица Александра Ивезић и библиотекарка Снежана Драгичевић, направиле су читаву тематску недељу у трећем разреду на тему „Бајке“. Сви часови су били у вези са овом лепом темом, без обзира да ли се радило о српском или енглеском језику, математици или познавању природе. Присуствовао сам једном часу који је био замишљен као квиз и уверио се да су ђаци научили, па буквално, све. Јасно ми је било да су учили на забаван, занимљив начин. Уз лепо знање које су ђаци стекли, ови часови су донели још један изузетан производ рада. Настала је књига бајки које су написали и илустровали сами ђаци. Прва бајка је (там-тара-там) о бубамари!  Часна реч, ни мало нисам утицао. 🙂

Била једном једна бубамара Бубић. Живела је у Травограду, у улици Цветова. Стално се играла са друговима: скакавцем Скаком, лептиром Лептирићком и гусеницом Гуском. То су јој били најбољи другари. У Травограду је све било добро, осим једне роде која је била чаробњак и плашила је све становнике тог места. Једног дана рода је узела свој штапић и отишла у Травоград. Бацила је чини, а сви су викали : „Упомоћ“!

Бубамара и њени другари су је гађали лешницима, али их је рода стрпала у један кавез и одлетела. У лету је рекла: „Желим да освојим Травоград и уништим краља!“. Однела их је у реку и бацила. „Нећете ми више досађивати“, рекла је рода. Мале бубице су у лету пале на један лист и отпловиле низ реку. Лептирићко је раширио крила, а бубице су брзо пливале па су сви одједном полетели. Видели су људе који су шетали и смејали су им се јер су изгледали мали. Убрзо су ударили у зид једног замка у ком је живео краљ. Ушли су и јако су се уплашили када је змај отворио своја велика зубата уста и бљунуо јаку ватру. Приближиле су се змају, а он их је тужно погледао и они су схватили да га је рода зачарала.

Змај се придружио њиховој борби против роде и показао им је како да седну на његова леђа и заједно крену на пут до великих вртлога који су били веома опасни. Бубице су замолиле змаја да прође између вртлога, али он се уплашио. Скака је пао на један камен и случајно уклонио вртлоге. Змај је прошао и стигли су до замка зле роде. Када су ушли, сачекала су их три магична пегаза који су њиштали и позивали роду. Рода је бацила чини и рекла: „Шта ви радите овде? Ви имбецили, па бацила сам вас у реку! Ех, пошто сте још увек живи, мораћу сама да вас уништим, а када откријем ваше слабости, лако ћу уништити краља!“

„Владаћу Травоградом, хахахахах!!!!“, смејала се рода. Уништила је зид и ослободила је чудовиште које је имало три главе и тридесет очију. Звало се Аждаја.

То је било најгоре чудовиште које је свет икада видео! Бубамара је нашла један трн и убола чудовиште које је пукло. „Проклетство!“, рекла је рода. Змај је брзо ухватио роду својим канџама и бацио је у  чаролију, па се рода претворила у хлеб који су сви појели и дошли код краља у Травоград као победници.

Милица Рајић

Још божанствених бајки можете пронаћи у књизи трећег три:

Књига бајки III/3

Advertisements

4 thoughts on “Књига бајки

  1. Силвана каже:

    Дивно 🙂 И идеја и бајке.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s