Ипак је нешто треће


На данашње писање инспирисао ме је чланак једног блога који носи назив „Добро дрво“. И блог, према мом мишљењу, има поменути епитет и препоручујем да га погледате:

Блог о добром дрвету

Чланак који ми је привукао пажњу је заправо слика и то ова:

Верујем да нећете имати проблема да преведете ову мисао. Оно што сам ја желео да урадимо заједно, јесте да је анализирамо. Нисам наставник српског или било ког другог језика, али не верујем да ћу погрешити ако напишем да аутор овог текста заправо прекорева људски род, а бога ми и екологе (они су ти који пишу свашта по папиру :)).

Најпре да вас подсетим; дрвеће се не сече само ради израде папира. Заправо, главни разлог зашто људи секу дрвеће је да би добили обрадиве површине, али и простор за становање. Потом, дрвна грађа налази примену у готово свим областима људског живота, попут грађевине и бродоградње, на пример. Да ли сам поменуо огрев? Дакле, израда папира јесте проблем за наше дрвеће, али не највећи и не једини.

Свеједно, еколози пишу по папиру. Ауторка доброг блога о добром дрвету је насловила ову слику „Бахатост, лицемерје или нешто треће“. Да ли је могуће да су еколози бахати и да су такви лицемери да бране људима да праве папир, а да га при томе сами користе?

О папиру као једном од највећих изума човечанства могу да вам причају историчари. Лично, не могу да порекнем вредност папира. Колико је само уметничких (ремек) дела настало захваљујући том изуму. Истина, постоје онлајн издања разноврсних књига, али књига од папира божанствено изгледа на полици, оплемењује простор, а када је читамо, оплемењује душу. Она је разлог зашто постоје библиотеке. Да не заборавим, с обзиром да је летње време и права прилика да се понесе занимљива литература на плажу или лежаљку, препоручио бих вам сајт који даје одличне савете какву литературу да понесете:

Препоруке за читање

И сам уживам у књигама, лепим сликама уметника, а паное користим у настави. Сигуран сам да је тако са сваким екологом. И дошли смо до суштине; еколози не мисле да треба да престанемо да користимо папир. Они мисле да треба да га користимо – одрживо!

Одрживо коришћење значи да човечанство треба и мора да напредује у сваком смислу, па и у технолошком и духовном (а за оба, видели сте, неопходан је и папир), али да при томе не уништава дрвеће и сав живи свет толико да би га угрозио. То значи да не морамо увек да сечемо дрвеће да бисмо добили папир; можемо и да рециклирамо стари. Затим, не морамо да бацамо и користимо улуд употребљив папир, а и руку на срце, можемо да смањујемо потрошњу папира тамо где заиста нема толико потребе за тим.

Научна област коју смо сада „загребали“ је заштита животне средине. Она мојим ђацима изгледа сувише једноставно и углавном се своди на то да не бацају ђубре. Можда се и своди, али као што сте видели, захтева критичко мишљење. Јер, реченица која изгледа на први поглед веома мудро, не мора уопште то да буде. 🙂

Advertisements

7 thoughts on “Ипак је нешто треће

  1. Гласам за одрживи развој! 🙂

  2. anaberbakov-anee каже:

    Postoji knjiga za decu „To dobro drvo“, prošle godine su dečiji pesnici sadili drveće ispred škola i drugih ustanova. To je dobro.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s