Слике са виртуелног летовања


Време је распуста и верујем да су многи од вас провели (а можда и још проводе) ове дане на један од најлепших могућих начина; на мору. За све вас, и који сте били и који нисте, овај чланак посвећујем мору, али на начин на који море вероватно видели нисте. 🙂

Ако се мало боље загледате у уста ове рибе, видећете једног необичног зглавкара који се наизглед одмара. Овај зглавкар, када је сасвим мали, провуче се кроз шкрге рибе и тражи њен језик. Када га угледа, причврсти се за њега и храни се, као паразит, све док језик потпуно не обамре (за то постоји израз – атрофира). Након тога, овај зглавкар потпуно мења улогу. Од паразита постаје симбионт; он својим телом игра улогу језика ове рибе, али заузврат добија део њене хране.

И даље вршимо стоматолошки преглед представницима морског живља. Међутим, једна мајушна врста морског коњића то ради много боље него ми. Ова шарена, али прилично зубата риба допушта да јој овај мали зубар вршља по устима, јер јој чисти зубе. Наравно, он своје услуге не пружа бесплатно; на тај начин добија лепу гозбу. Баш као крокодил и птица која му чисти зубе, а који су дошли на исту идеју. Ово је прави пример симбиозе, заједнице две или више врста у којој свака има користи.

И ово су такође уста, додуше без вилица, иако припадају кичмењаку. У питању је врста змијуљице, која, осим облика тела, нема превише сличности са змијама. На слици видите кружно постављене зубиће којима се она причврсти за кожу рибе и пије јој крв.

Уста код дупљара се налазе у сред венца од пипака који су снабдевени жарним ћелијама, а чија је улога да омаме или чак убију могући плен. Некада се дешава да плен буде повелики, те заузме читаву телесну дупљу, а један крај и вири из уста. Ипак, дупљари су упорне животиње. Када сваре и упију жртву, несварено ће избацити кроз уста.

Враћамо се на паразите. Овај рачић је потпуно провидан. Жута лопта у његовом телу није орган. То је паразит, који је такође зглавкар. 🙂 Паразити или не, морате признати да су лепи и живописни. Надам се да сте уживали у овој малој шетњи (или боље рећи пливању?) по морском екосистему.

2 thoughts on “Слике са виртуелног летовања

  1. granbee каже:

    Such marvelous sealife you have shared here. Bless you! And thanks for liking my „mouse“ post!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s