Цвеће под морем


Знамо да су доминантни „зелениш“ под морем алге. Такође знамо да оне могу бити једноћелијске и вишећелијске. Знамо и то да су чак и вишећелијске веома једноставне грађе, немају биљне органе, ни корен, ни стабло, ни лист, ни цвет. О плоду и семену, самим тим, нема ни говора. Да ли то значи да под морем нема цвећа? Не. 🙂

У плићаку мора у умереној клими живе биљке које су сврстане у род Posidonia. Ми их зовемо морска трава. Ипак, оне се разликују од „наше“, „обичне“ и копнене траве. Нису чак ни у истом реду, а самим тим су и сасвим различита породица. Међутим, сродније су травама него алгама, јер имају све биљне органе, па тако и цвет. Оне цветају под водом. Према неким изворима, по томе су јединствене на свету. Нажалост и угрожене су.

Морска трава пружа храну, као и уточиште морским животињама и њиховом подмлатку. Веома су важне и зато што обогаћују воду кисеоником. Заправо, научници кажу да су ове биљке веома важне и за смањивање загађивања. Једном ћу вам писати како угљен-диоксид све више ствара ефекат стаклене баште, који је велики проблем за природу и нас. Ове биљке троше огромну количину угљен-диоксида у процесу фотосинтезе и тако санирају наше брљотине. Чак, према подацима UNESCO-a, оне Медитеран ослобађају баласта од 25 милиона тона угљен-диоксида, што је додуше мање од кишних тропских шума које заузимају исту површину (90 милиона тона), али далеко од тога да је занемарљиво. Цео текст имате овде.

Цвеће ових морских трава, којих има око педесетак врста, сигурно вас неће очарати. С обзиром да живе у условима сталних и јаких морских струја, цвеће је ситно, неугледно и често скривено међу лишћем. Шта мислите због чега је баш такво?

Међутим, није баш истина да ове биљке не могу да понуде нити једну занимљивост. Шетајући обалом, уз коју живе, врло лако можете да наиђете на овакве лопте. Оне су настале од увелог лишћа морске траве и још којекаквог одбаченог морског материјала, а обликовали су их таласи.

јаја на листу морске траве

алге на листу морске траве

још неке алге по листу морске траве

чак је и морска саса ту нашла дом

Можда нису лепе, али њима су потребне, а и нама су потребне. Међутим, нестају због нас. 😦

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s