У очекивању снега


Пахуља снега под микроскопом.

На Сајму науке ми је један физичар објашњавао зашто теорија хаоса не допушта метереолозима да буду баш превише прецизни. Ако и вас занима ближе ова тема, мораћете да пронађете сајт или блог који се бави физиком, а ја могу само да закључим да „напољу“ заиста влада хаос. Снегу ни помена, иако је увелико децембар. То ме ипак неће спречити да отпочнем неке зимске теме на овом блогу.

Најпре да вам представим један симпатичан филм који приказује кружење воде у природи, а који сам позајмио са блога драге колегинице, учитељице Сандре.

На овом блогу можете да пронађете још оваквих занимљивих филмова које су прикупили учитељица и њени ђаци и који су сасвим довољни за мале ђаке. Међутим, ми смо велики и треба да знамо да су у кружење воде укључена и жива бића.

Сва жива бића морају да користе воду. Она нас изграђује и нека жива бића, попут медуза, чак више од 90%. Такође, учествује у свим процесима у ћелијама без којих не бисмо могли, а за биљке, вода је и основни састојак од кога стварају храну.

Вода кроз жива бића кружи; то значи да осим што је узимају, жива бића је и избацују. Биљке то раде кроз процес транспирације или глутације, а друга жива бића је излучују. Неке животиње и људи се и зноје. Дакле, излучивање може да се одвија преко телесног омотача или да за тај процес постоје посебни органи.

Китови кроз рупу на леђима избацују воду. Заправо, они тако издишу; вода је један од производа дисања. Воду издишемо и ми и то се види када је јако хладно, па нам се „леди“ дах.

Какве сад све то има везе са почетком овог чланка? Па, поставља се питање да ли вода кружи и када је у виду снега и леда или је тада „заробљена“. Рецимо да је одговор да делимично јесте, али делимично и није. Иако снега има у изобиљу око дрвећа у нашем парку онда када падне снег, биљке не могу да је користе. Да би то могле, оне морају да је упију својим кореном. Чврста вода није погодна за упијање, па ће остати неискоришћена. Дакле, иако су окружене водом, биљке су жедне. Таква врста суше се назива физиолошком. Физиологија је наука која се бави процесима. Вода постоји, али не учествује ни у једном процесу, па се таква суша и назива тако. У пустињама где нема воде, суша је физичка, јер вода физички није присутна.

Међутим, јасно је да када гране пролећно сунце, снег ће се отопити и вода ће поново постати доступна. Такође, чак и зими, снег испарава (физичари директан прелазак из чврстог у гасовито агрегатно стање називају сублимацијом), па вода кружи и тада.

Како ствари стоје на Антарктику, где је вечити снег? Занимљив је податак да су снежне мећаве на том континенту заправо врло често тек премештање снега са једног места на друго и количина падавина није већа од 150 мм воде годишње. Наравно, то је када причамо о унутрашњости тог континента; обале су већ сасвим друга прича. Једном ћемо се бавити и живим светом овог кутка наше планете, а сада имам задатак за вас; да направите стрип причу о кружењу воде, али да укључите и жива бића.

Advertisements

2 thoughts on “У очекивању снега

  1. metodicar каже:

    Па, ја још нисам, посебно што се снег у граду брзо претвори у бљузгавицу, али онај први снег који падне у вечерњим сатима је, признајем, божанствен.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s