Рафлезија


Највећи цвет на свету, цвет рафлезије, нажалост је и веома редак, зато што његова станишта одумиру. У кишним шумама југоисточне Азије најпре на земљи настане пупољак налик на главицу купуса. Он се потом отвори и то чини једном у години дана. Светлост дана (колико је то могуће од крошњи дрвећа) тада угледа овај рекордер у природи. Шири веома снажан мирис трулог меса, јер га опрашују муве. Када оне обаве посао, настаје такође крупан и меснат плод којим се сладе ситни глодари, али тако и врше расејавање.

Рафлезија је иначе род коме припада више од двадесет врста. Врста која је шампион међу њима по величини цвета и која се најчешће наводи у енциклопедијама је Rafflesia arnoldii. Некоме се цвет рафлезије неће допасти, некоме хоће, али је на Јану Токовић и Тамару Бјелицу, ученице V4 одељења ОШ „Иво Андрић“, оставио утисак довољно толико да направе један мини пано о овој биљци. Пано су лепо и дизајнирале, а ја вам га овде представљам.

4 thoughts on “Рафлезија

 1. beliocnjakx каже:

  Nađoh i ja neki podatak o ovom najvećem cvetu 🙂

  „Raflezija je teška 8 do 14 kilograma sa cvetovima 1,5 metara u prečniku. Živi parazitski na korenu drveća. To je biljka bez lista.

  Botaničari su koristili DNK analizu i otkrili da raflezija potiče iz porodice biljaka sa sitnim cvetovima Euphorbie, kojoj pripada manioka grmlje, drvo kaučuka i ricinus.“

 2. metodicar каже:

  Сјајно. Иначе, ботаничарима је систематика ове биљке дуго времена била непознаница. Није било јасно где припада. Изненађење је било да су јој најближи сродници заправо биљке чији цвет и није нарочито крупан. Један занимљив, мада не научан линк у вези са тим је: http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka/razotkrivena-misterija-porijekla-najvece-biljke-na-svijetu/070112001

  • beliocnjakx каже:

   da, sa ovog sajta sam i našao podatke o njoj 🙂

   zanimljiva biljka, grandiozna bez obzira što je smrdljiva na trulež mesa ali to joj je priroda dala u funkciji za privlačenje muva i oprašivanje.

   Sistematika kao deo botanike je komplikovana i zahteva dobro poznavanje biljaka iako se u sistematici koriste tzv. ‘ključevi’ za određivanje njihovih grupa.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s