Падам на памет


Иако сам „пао с ногу“, као што сам написао у извештају с првог дана овогодишњег сајма посвећеног науци, морам да признам да сам пресрећан што сам члан једне такве манифестације. Идеја да се на овакав начин деци приближи наука, напросто је божанствена. 🙂

Пошто је иначе 2011. година шума, ми смо је обележили тако што смо практично донели шуму или боље рећи један њен делић у срећну галерију СКЦ-а. Наиме, узели смо отприлике метар квадратни наше Миљаковачке шуме, са све земљом, као и врстама које се сада у ово доба могу наћи на њој и поставили га, заједно са задацима. Задаци су намењени младим истраживачима који гледају узорке земље под микроскопом, пребројавају врсте, врше хемијске анализе и грозе се хитинских омотача које су оставили инсекти у предзимском пресвлачењу. 🙂 Када кажем младим, мислим на школце, основне и средње, али и предшколце. И без обзира на узраст, сви из прве погађају да је у питању парче шуме, иако дрво, из разумљивих разлога, нисмо могли да пренесемо. 🙂 Били смо лукави, па смо донели и подоста стеље. Шумска стеља је слој опалог лишћа, са свим оним што се међу њима и испод њих може наћи; гранчице, шишарке, речју сви отпаци биљака, па и животиња, попут поменутих хитинских омотача… За шуму, ова стеља је невероватно важна; пре свега јер разлагањем стеље дејством сапрофита биљке добијају потребне минерале, те се шумско земљиште иначе сматра плодним. То разлагање, али и растреситост стеље стварају и чувају топлоту, али богами и влагу. Због своје растреситости (шупљикавости), попут сунђера упија воду, што има за корист и санирање евентуалних поплава, а негде у свету се ово користи и као филтер за воду. Ипак, да би се вода употребила за наше потребе, потребно ју је додатно прочистити. Стеља је и дом за ситна жива бића, попут стонога и разних инсеката, али и маховина. Нека жива бића, која не морају да буду сапрофити, стељу користе и као извор хране.

Но, да се не удаљавам сувише од теме; искористили смо овај дан и да се прошетамо сајмом и видимо и друге, такође божанствене поставке. Тако смо причали „под утицајем хелијума“, дивили се светлећем периодном систему елемената и још једном који је направљен од сакупљених узорака, улазили у реконструкцију пећине, играли икс-окс са роботом, гледали „наопачке пешчани сат“, слушали о теорији хаоса (додуше, нама наставницима је ова теорија врло позната :)) и свашта још нешто доживели и видели. Верујте ми да је штета ако не обиђете све то. На овом сајту су вам информације о овој манифестацији, а ја ћу вам кроз колаж слика дочарати деличак атмосфере.

Advertisements

2 thoughts on “Падам на памет

  1. Jelena каже:

    FENOMENALNO 🙂

  2. metodicar каже:

    Драго ми је да Вам се допада.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s