Ако ми не можеш помоћи, немој ми одмагати.


Таман сам вам причао о пословици која нас саветује да је боље урадити него критиковати друге, па да наставим са једном сличном. Ради се о пословици која нас охрабрује да будемо племенити према другим људима. Наиме, истина је да права племенитост не потиче од порекла и „плаве крви“, већ од особина које свако од нас има или би макар требало да их има.

Да ли племенитост постоји међу животињама? Па, рецимо, забележени су случајеви да су слонови помагали антилопама да изађу из замки у које су упале, а чак и крвожедни слепи мишеви вампири умеју да у својим устима преносе крв како би прехранили оне чланове своје популације који нису способни да се хране!

Неке различите врсте улазе у однос познат као симбиоза. Ми је дефинишемо као узајамно корисну заједницу две (и/или више) биолошких врста. Овај однос подразумева да организми помажу један другоме. Наравно, како се види из дефиниције, при томе и сами имају користи. У следећем филму, једну врсту јазавца, кога називају и медоједним, спопала је иритирајућа птичица из групе медовођа. Она је свој назив добила са разлогом; јазавац ће у једном тренутку схватити да га она малтретира са циљем, а то је да га одведе до меда. Кренуће за њом и наићи ће на кошницу. Особина којом је обдарен је да је прилично отпоран на болне убоде пчела, пре свега захваљујући крзну и дебелој кожи. Осим њушке; али шта је то отрпети мало бола зарад каснијег ужитка у меду? 🙂 Међутим, јазавац се неће понашати себично. Неће заборавити свог анђела чувара коме ће оставити део плена…

Овај однос сам окарактерисао као симбиозу, мада би га научници радије назвали мутуализмом. Мутуализам је управо ово што сте видели; удруживање различитих врста зарад обостране користи. Симбиоза је много приснији однос. Разлика је у томе што када бисмо одвојили јединке које имају однос мутуализма, оне би преживеле, док симбионти не би. Јазавац из филма, иако воли да се слади медом, радије једе друге животиње као што су глодари, гуштери, змије, шкорпије, птичија јаја и жабе, мада може да једе и плодове и корење. Храна му је веома разноврсна и може да преживи без меда, дефинитивно.

Зашто онда ђаке учим да је све то симбиоза? Наставници повремено намерно праве грешке за које процене да нису застрашујуће, а из разлога да не би ђацима превише компликовали живот. Као што видите, нисмо ми баш толико страшни. 🙂

Јасно је да када неке врсте живе у колонијама, јединке које их чине дефинитивно помажу једне другима. Колонија има разних и у разним групама живих бића, али се некако увек издвајају друштвени инсекти, попут пчела и мрава. Како и не би када заједнички праве невероватне ствари. Следећи филм приказује једно изузетно научно откриће; мравињак који не само да је огроман, већ и изванредно дизајниран, тако да подмирује све потребе мрава, укључујући и вентилацију мравињака.

Попут мрава, људи морају да се ослањају на помоћ других људи. Наравно, постоје и они који су индивидуалци, воле да живе и раде осамљено, али ипак и њима повремено затреба помоћ. Лепо је бити способан и успевати у много чему захваљујући сопствених десет прстију, али је лепо и бити потребан, баш као што није страшно ни потражити помоћ када је она потребна. Ми, напросто, не можемо без других, као што ни многи други не могу без нас. Наравно, некада нећемо моћи да помогнемо, односно нећемо имати потребне вештине, средства или времена, али као што каже пословица, макар нећемо одмагати.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s