Ако хоћеш да пљунеш, пљуни у шаку.


Ова пословица/савет ми је једна од омиљених. Уколико је нисте баш разумели или сте је разумели буквално (бљак :)), да вам је растумачим; уместо да критикујете туђи рад, боље урадите сами. „Пљување“ је реч коју и данас користимо када хоћемо да кажемо да некога (пре)оштро критикујемо, односно ниподаштавамо нечија постигнућа. С друге стране, када би се људи прихватали мотике или каквог другог алата, пљували би у шаке којима држе држаљу како би, ваљда, спречили трење и појаву жуљева. Ми се данас нећемо бавити тиме колико је то и хигијенски оправдано, већ једном врстом краба.

Врста крабе са латинским називом Uca mjoebergi која се може пронаћи у Аустралији, понаша се буквално према овој пословици. Ове крабе, чији бисмо енглески назив могли да преведемо као крабе виолинисти, имају једну необичну особину да помажу слабијима од себе. Наиме, популација коју чине мужјаци је веома густо насељена и сваки од њих заузима територију од око 10 цм у пречнику. То омогућава и да свако познаје своје комшије. На то мало простора праве и своје јазбине у песку. Међутим, неке крабе бескућници шетају наоколо и отимају кућице од слабијих сународника. У таквим случајевима су биолози приметили нешто заиста необично; када се тај бандит појави, у борбу се понекад укључује и комшија снагатор. Он, заједно са својим слабијим суседом, брани туђи посед! Наравно, он тада напушта своју рођену кућицу, па постоји ризик да и он има нежељеног госта, али су те крабе помагачи углавном већи од просека, па могу себи тај ризик и да допусте.

Изгледа сасвим несебично и дивно, али ипак овај чин није баш право јуначко дело. Комшија који је јачи не брани свог суседа зато што брине о њему, већ из сопствених интереса. Мањи комшија заузима и мању територију. Уколико би насилник преовладао, те отерао слабијег, почео би временом да угрожава свој комшилук на исти начин, а зарад повећања територије.

Наиме, док се краба „бори“ са слабијим комшијом, они се заправо више меркају и одмеравају, да би напокон постигли „договор“ око тога ко колико поседује. На неки начин, јачи ће „указати“ поштовање слабијем и сукоб ће се разрешити на миран начин. Уколико посед слабијег преузме насилник, борбе ће постати веома озбиљне; нимало наивним клештима ће штипати комшијске ноге.

Људи ипак нису крабе. Уколико ћете помоћи некоме, учините то зато што је то добро. Сваки други разлог, да не кажем интерес, напросто није прави мотив. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s