Ако дуго живе скупа, животиње се заволе, а људи се замрзе.


Одлучио сам да покренем колумну која ће имати за циљ да проверимо да ли народне пословице „вреде“ и за друге врсте, осим, проверено, људске. Хоћу да кажем, испитиваћемо да ли су пословице, као производ народне мудрости, применљиве и на биљни, животињски и сав други живи свет. Пословица којом ћемо се данас бавити је баш она која пише у наслову.

И одмах ћу вам рећи нешто што већ, вероватно, знате. У животињском свету је врло могуће да чак и пословични непријатељи постану пријатељи. Ово је тек један у низу филмова који то и потврђује:

Верујем да сте већ видели како пас и мачка могу да се сложе, можда чак и уживо. Не знам да ли сте видели и овакво пријатељство:

Слично, али другачије:

У дивљини, оваква пријатељства се такође дешавају. У овом случају је у заједницу укључен и човек. Главни јунак приче је беба носорога кога је мајка напустила:

Прича за крај је збунила научнике. Лавица је усвојила бебу антилопу, чија је мајка побегла баш због те исте лавице. Иако инстинктивно беба антилопа покушава да умакне својој „усвојитељки“,  лавица је врло упорна у својој нези. Чак, пет пута је спашавала своје чедо…

Нисам сигуран да ли ова пословица баш у потпуности осликава људску природу. Људи када се упознају теже да оставе добар утисак, па некако њихове мане не видимо, а сопствене покушавамо да сакријемо. Временом, мане се покажу, без обзира што ми то не желимо. Некако верујем да ми тада не замрзимо некога, нити они нас; бар не у већини случајева. Напросто се боље упознамо. 🙂

Као што сте видели, животиње из филмова су успеле да преброде своје разлике, па и да потисну своје инстинкте, те да живе макар делић живота у заједништву.

Природа нас учи на много начина. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s