Медуза?


Личи, али није баш права правцијата. Наиме, португалска крстарица са слике је дупљар, али припада групи коју називамо сифоноре. Представници ове групе неодољиво подсећају на медузе, али за разлику од медуза које су самостални организми, сифонофоре су колоније. Заправо, може се рећи да је сваки овај лепо обојени пипак који виси у води и који код ове врсте, према неким изворима, може достићи и дужину од 18 метара, јесте појединачна јединка. Може се рећи и да свака од њих јесте медуза, али која је изменила своју грађу и „одлучила“ да се никад не одвоји од полипа, те да живи, како рекох, колонијално. У томе су отишле толико далеко да су неке од њих без уста и препуштене су другим јединкама које ће их хранити. Заузврат, оне имају жарне ћелије којима лове рибу и до 30 цм дугачку. Погађате, оне су управо пипци на овој колонији. На врху се види мехур који садржи посебне жлезде које стварају гас. Захваљујући томе, колонија може да плута при површини, а покреће је ветар. Неке јединке су се специјализовале да буду носачи трећим јединкама које имају само ту улогу да се размножавају.

И велела има различите јединке; за прибављање хране, одбрану и размножавање. И она има мехур који је напуњен гасом, а и то је измењена медуза. Дакле, свако ради своје.

Некада и оно што личи, не мора обавезно да буде оно што мислимо да јесте. 🙂 Уколико вас је заинтересовала ова група дупљара, можете свашта о њима да прочитате на сајту:

http://siphonophores.org./ (на енглеском језику)

Пре тога можете да одгледате филм који промовише сајт и ову занимљиву групу бескичмењака:

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s