Божанствене слике


Увек у потрази за новим дешавањима у свету која се тичу биологије и у која бих евентуално могао да укључим своје ђаке, наишао сам на невероватне микрографије. Ради се о занимљивом такмичењу које се одржава већ дуги низ година; линк је Nicon Microscopy.

Научници из разних института шаљу своје радове и побеђују најбољи. Искрен да будем, не бих волео да сам у кожи жирија, јер сви радови изгледају фантастично (да не кажем божанствено :)). Пажњу ми је ипак привукао рад који је освојио чак једанаесто место у 2008. години:

У питању су јединке које припадају групи алги које називамо силикатним. Тако смо их назвали јер имају силицијумске љуштурице ради заштите. Ови протисти су занимљиви још по много чему и много података о њима можете пронаћи на Википедији. Овде ћу вам описати само један детаљ, а тиче се њиховог размножавања. Размножавају се на више начина, па тако и деобом. При деоби, осим ћелије се дели и њихов панцир; могли бисмо рећи уздужно. Панцир иначе изгледа као кутија са поклопцем који је прекрива и чије су димензије веће од димензија кутије. Приликом деобе, једна новонастала ћелија добија „поклопац“, а друга „кутију“.

Замислите да је кутија модел за силикатну љуштуру, односно панцир. Запазите да је поклопац већи од кутије; он је препокрива.

Међутим, код обе тај део панцира постаје „поклопац“ и оне морају да створе „кутију“, односно мањи део. То значи да две новонастале ћелије међусобно неће бити једнаке. Она која је добила „кутију“ од мајке ћелије, биће мања, за разлику од своје „сестре“ која ће бити „пљунута“ мајка. Та мања ћелија када се подели, опет ће имати две „кћерке“ од којих ће једна добити „кутију“ и биће још мања и све тако док ћелија не достигне критично малу масу када више није способна да живи. Зашто? Па, неће бити довољно простора да се сместе органеле, једро и уопште све оно што је ћелији неопходно. Тада ће се и начин размножавања променити и размножаваће се полно.

Цео овај текст кроз шему: најпре мајка ћелија кћеркама дарује оба дела свог (розе) панцира. Свака прави мањи део који им недостаје (лакше је, је л' те, правити мањи него већи), на шеми тегет обојен. Када се мања ћелија подели, даје своје делове својим кћеркама; оне опет праве мање (зелене) делове. Мања ћелија приликом деобе дарује своје делове и опет новонастале ћелије праве нове (љубичасте) недостајуће делове. И тако... Упоредите како је увек једна ћелија (горња у шеми) исте величине као она од које је потекла, док је друга мања.

Уколико вас баш занима како се стручно зове „кутија“, да знате да се назива хипотека. „Поклопац“ се назива епитека.

И за крај задатак за вас; са сајта са микрографијама изаберите неку слику која вас је инспирисала (не мора обавезно да буде победничка) и напишите реферат о ономе што се на слици налази.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s