Ко то ‘лади филокладије?


Изданак је стабло са листовима. Међутим, код биљке познате и као јежиковина, изданци су „одлучили“ да листови нису довољно добри, те су сами преузели њихову улогу. Уосталом, многи људи се поводе изреком; ако желиш да се посао добро уради, уради га сам! Гледајући анатомију ових изданака, може се рећи да су они врло слични листовима. Зашто су онда „решили“ да све ураде сами? Шта добијају тиме?

Најпре, да разјаснимо нешто; природа тешко шта ради без разлога. Изданци преображени у листове се називају филокладије. Много су грубљи од листова, па знатно мање транспиришу. На тај начин пружају већу заштиту, пре свега од исушивања.

Ипак, допуштају да по њима израсте и по који листић, а богами и цветић, па изгледа као да цвеће расте по лишћу. Многи људи налазе да је ово јако лепо, па се филокладије често користе као декорација. Уосталом, просудите сами.

Могли бисмо да спроведемо гласање. 🙂
И још нешто; филокладије нису баш тако ретке у природи. Велики број фамилија има представнике са оваквим изданцима; можда ипак мало више међу монокотилама. Овакве изданке имају и неки четинари.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s