Рекордер праисторије


Најчешће занимљивости у вези са диносаурусима су рекорди; у тежини, дужини, висини и другим мерама, било да се ради о највећем или најмањем примерку. Ни овај мој чланак неће бити изузетак, али мој рекордер (шампион :)) заправо није диносаурус, већ ихтиосаурус.

Ихтиосаури, према неким класификацијама ред праисторијских гмизаваца, добили су назив по томе што су личили на рибе. Префикс ихтио управо и означава рибе, а саур(ус), јасно, гуштера. „Риболики гуштери“ су имали хидродинамична тела и удове преображене у пераја којима су пливали. Судећи према фосилима, женке су рађале живе младунце и то тако да је прво излазио реп. Приликом порођаја, младунце су придржавале перајима, па је то била још једна намена ових органа.

Темнодонтосаурус је био један од ихтиосауруса и он је рекордер са којим ћу вас упознати. Уз типично тело за ову групу изумрлих гмизаваца и дугачку вилицу, био је прилагођен лову на брзи плен као што су рибе и главоношци. На то указују чврсти остаци плена који су пронађени унутар скелета овог гмизавца. И изгледа да их је ловио ноћу. Научници тако мисле, јер је ово биће имало највеће очи у животињском свету икад! Пречник им је износио читавих 26 цм! Ове гигантске очи су биле окружене прстеном преклапајућих коштаних плочица које су их штитиле приликом роњења. Иначе је изгледа за већину ихтиосауруса добар вид био једна од главних одлика.

Када упоредимо одлике овог представника, као и његових сродника, са којим данашњим животињама би могао да се упореди? Сличности у грађи и начину живота не морају обавезно да указују на предачко-потомачке односе. Уколико жива бића насељавају сличне еколошке нише, може доћи до тзв. конвергентне еволуције. Групе животиња или већ неких других живих бића постају веома слични, иако чак нису ни сродни. Пробајте да пронађете представнике који су живи и данас, а који наликују један другоме иако нису рођаци. Пустиња би могла да буде добар почетак трагању. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s