Невоље на Костарики


Већ триста милиона година корњаче врсте Lepidochelys olivacea долазе на пешчану обалу Остионал на Костарики како би излегле јаја и продужиле врсту. Међутим, људи прете да ову заиста импресивну „традицију“ напокон приведу крају…

Верује се да ове корњаче живе око 50 година. Са 20 година женке стичу полну зрелост, паре се и полажу јаја тако што их закопају у песак. У већини случајева овај поступак понављају два или три пута годишње, а у леглу могу да имају и до стотину јаја. Када овако прикажем чињенице, поставља се питање зашто људи жељни да заштите животиње „дижу галаму“ око ових и оваквих слика. Јаја има сасвим довољно (и предовољно), јер ове животиње очигледно имају хиперпродукцију.

Међутим, хиперпродукција се у природи дешава са разлогом. Лако је мечки да има једно мече, када се нико не усуђује да приђе њеној беби. Огромна и опремљена „оружјем“ које јој је природа подарила, мечка има све изгледе да одгаји чедо до његове потребне зрелости. Изгледи корњача када се излегу су прилично мали. Док прелазе пут од свог гнезда до океана, вребају их најразличитије грабљивице. Чак и пси!

Мањи број њих успе да стигне до воде. Ипак, њихове невоље се ни тамо не завршавају. И океан је пун опасних грабљивица. Неке чак вребају и из ваздуха.

У последњој деценији број женки се смањује чак за трећину сваке године. Уколико се такав тренд настави, изгубићемо још једну врсту на нашој Плавој планети. И то би била заиста штета, јер су ове корњаче веома занимљиве због тога што:

  • припадају малом броју врста које се гнезде дању, дакле прилично су јединствене;
  • бремените женке изгледају као да плачу, јер попут других корњача избацују вишак соли кроз очи путем жлезда, дакле емотивне су :);
  • у потрази за храном могу да зароне и до сто метара, дакле веште су;
  • под водом могу да остану 30 до 50 минута, дакле издржљиве су;
  • као да имају дубиномер јер копају за своја јаја рупу тачне дубине – око педесетак центиметара, дакле прецизне су;
  • док копају гнезда, звук песка и њихови уздаси надјачају хук таласа, дакле вредни су радници;
  • младунци се извлаче из љуске јајета тако што је изломе млечним зубима, дакле рођени су!

Оно што је најважније, непроценљиве су. Баш као и сва друга жива бића на нашој планети. Јер са њима, оне доприносе биодиверзитету, највећем благу које наша планета има. Надамо се да ће се Костариканци дозвати памети и смањити уништавање ових животиња. Ваљда ће схватити да су те корњаче и њихово благо.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s