Сам свој мајстор


Расејавање је веома важан процес који обављају биљке које имају шта да расејавају. Оне тада своје семе „саде“ уз помоћ посредника или без њих. Посредници могу да припадају и неживој (вода и ветар) и живој природи (инсекти и друге животиње, али и људи). Врсте које су се одлучиле да расејавање обаве саме су у приличној мањини. Овај чланак је посвећен њима.

Кикирики који човек гаји има необичну особину да букавлно сам сади своје семе. Наиме, када се цвет оплоди, његова дршка се савија и плодник завршава под земљом. Тамо семе сазрева и из њега ће израсти нова биљка.

Дивљи краставац има плодове на дршкама дугим око два дециметра. Дршка је при крају савијена попут куке, а плод личи на нешто крупнију шљиву, али зелену и са бодљама. Када сазри, при најмањем додиру, дршка се откида од плода и на том месту се избацује семе. Заправо, врх дршке је убачен у плод попут запушача флаше. Као када отварамо шампањац, притисак течности унутра шикне и по неколико метара, те на ту удаљеност избаци семе.

Међутим, то није ништа према врсти млечике чији је латински назив Hura crepitans, која живи у тропским пределима Америке. Пуцање њених плодова је гласно попут праска пуцња из пиштоља, при чему се избацују семена на удаљеност од 14 метара!

Ово је тек пар примера биљака које су еволуирале тако да не зависе ни од кога. Оне се у биологији називају аутохорне. Ауто је префикс који увек означава радњу која је упућена ка самом себи; аутотрофне биљке саме себи праве храну, на пример. Ви можете сами попут њих или уз помоћ друга/другарице из одељења да пронађете неколико примера биљака и њихових семена, опишете оно што видите и објасните како се баш то семе прилагодило баш таквом начину расејавања. Рецимо, пробајте да посматрате биљке из окружења; маслачак, трешњу, чичак, али ако волите и неке егзотичне, предлажем вам кокосов орах. Коментари су резервисани за оно што сте сазнали о овој теми.

Advertisements

3 thoughts on “Сам свој мајстор

  1. agroekonomija каже:

    Samostalne, pametne biljke.

  2. beliocnjakx каже:

    Interesantno ovo o biljkama, one i dalje evoluiraju i ‘usavršavaju’ svoje sisteme…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s