Животиње спасиоци


На јутјубу може да се нађе неколико занимљивих филмова под називом Animals save the planet. Заједничко за све њих није само наслов, већ и то што су главни актери животиње, а тема је еколошка. Препоручујем ове филмове и наставницима и ђацима. Наставници ће сигурно освежити наставу и дати деци јасну поруку како заштити сопствено окружење, а ђаци ће кроз забаву научити како треба да се понашају у свету у коме ће провести цео свој живот, те га оставити својој деци. Животиње нам поручују: одговорност је свачија и сви можемо да допринесемо.

Питања која следе су за ђаке. Потребно вам је знање не само из биологије како бисте одговорили на њих. Наравно, потребно је и да одгледате филмове. Одговоре можете дати у коментару овог чланка.

1) Јасно је да крава не може да лети на млазни погон и да не може да посече дрвеће попут вештог дрвосече. Ипак, у филму има истине. Како то? Зашто је приказано да крава уништава шуму?

2) Овај филм указује на проблем загађивања чији је извор саобраћај, али нуди и решење. Које су добре, а које лоше стране решења које се нуди?

3) И у овом филму има немогућих ситуација; на пример, пси сигурно не могу тако добро да возе камион. 🙂 Па ипак, шта смо све могли да научимо и то не само из области заштите животне средине, гледајући овај филм?

4) Овај филм има срећан завршетак. Макар за антилопу. Међутим, ако „претворимо“ ове појединачне јединке у популације, шта се заправо ремети у екосистему и какве то последице може да има?

5) Хигијенске навике су најважније које стичемо. Како нас овај филм учи о начину како да их спроводимо?

6) Расипање енергије није својствено природи и врло је јасно због чега. Можете ли да се сетите у којим ситуацијама ми расипамо енергију?

7) Шта знате о тзв. штедљивим сијалицама? Ако је одговор: „ништа“, пробајте да пронађете нешто о њима на интернету.

8) (Мало обнављања градива:) На које све начине кесе могу да нашкоде живом свету?

9) Овај филм на симболичан начин приказује једну глобалну промену којој су људи допринели. Која је то промена, како настаје и шта су њене (очекиване) последице?

10) Шта нам поручује овај филм, односно, шта би било најбоље да понесемо у продавницу?

Уколико знате одговоре на свих десет питања, имате знања да помогнете животињама да спасу планету. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Животиње спасиоци

  1. agroekonomija каже:

    Ako one ne spase planetu, ljudi neće sigurno.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s