Некад и сад


Нама, као социјалној врсти, потпуно је јасно зашто је живот у групи лакши него самосталан; човек напросто није острво. Међутим, за животињски свет важи исто. Живот у јату, роју, крду, стаду, чопору, много је једноставнији и пружа низ предности. Лакше се мигрира, избегавају грабљивице, налазе храна и вода, чувају младунци… Према мишљењу научника,  овакав начин живота није уопште новина у историји живог света. Тако су живели и неки диносауруси.

У свету пуном опасних грабљивица које су биле застрашујуће велике и опремљене зубима и канџама које би нам следиле крв у жилама, биљоједни диносауруси су пронашли начине да се заштите. Један од њих је живот у групи. На то указују фосилни налази; „масовне гробнице“, али и трагови мноштва животиња на једном месту. Изгледа да су, на пример, неке врсте хадросаура живеле у групама и по неколико стотина јединки. Изгледа и да је статус у тој групи зависио од година живота. Рецимо, трагови младих центросаура су налажени увек у средини, док су одрасли образовали круг око њих и својим роговима штитили подмладак. У случају напада тираносаура, млади су били заштићени, али је крдо бивало заробљено током опсаде све док се не би одбранили или би нападач ипак дошао до неког плена. Зна се да овакав начин одбране данас има и мошусно говече од вукова. Како би знале свој и туђ статус, јединке диносауруса су се међусобно препознавале. То није било тешко из два разлога; живели су дуго и имале сасвим довољно времена да се упознају, а и постојале су мање или велике разлике међу члановима крда.

Слонови образују крда, али млади мужјаци који су способни да се о себи старају живе у сопственим групама. Према новијим истраживањима, имају чак и своје старије учитеље који их „обуздавају“. У тим „школама“ млади се међусобно надмећу, а са циљем да као најснажнији оснују сопствена крда са много женки и потомака. Није искључено да су и неке врсте диносауруса радиле управо то исто.

Ево пар занимљивих примера групног живота из садашњости, а које је забележило вешто око фотографа.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s